BRF Kräftan 1620 | 769605-6477

Sophantering

Hushållssopor

Sortera alltid ut farligt avfall, el- och grovavfall. Knyt ihop soppåsen väl. Låt blöta sopor rinna av innan de läggs i påsen och förpacka noga sådant som kan skära och skada hämtpersonalen.

Matavfallsåtervinning

Genom matavfallsåtervinning gör vi en viktig miljöinsats eftersom matresterna omvandlas till biogas och biogödsel. Om vi är noggranna och konsekventa på att sortera kan vi dessutom spara pengar.Den största miljönyttan gör vi genom att slänga mindre mat. Genom att bli bättre på att bara köpa hem det som faktiskt går åt och att äta upp matrester.

Använd påshållaren som finns i lägenheten/får av oss. Den gör att luften kan cirkulera kring matavfallet så att det torkar. Torrt matavfall luktar mindre. Påshållarens kanter är till för att säkra att det finns en luftspalt mellan andra sorteringskärl och påsen så att den står luftigt. Hållaren kan hängas på insidan av skåpsluckan, sättas tillsammans med andra sorteringslösningar i utdragbara lådor eller ställas direkt på golvet i diskbänksskåpet. Låt blött matavfall rinna av i vasken och använd exempelvis en vaskskrapa för att ta upp det.

Underlätta för er själva och torrskala exempelvis lök, potatis och morötter direkt i påsen. Vik ner påsens kant så får ni en stabilare öppning. Det blir mindre kladd eftersom risken att matresterna råkar hamna utanför påsen minskar. Byt påse ungefär var tredje dag, men fyll inte påsen till mer än cirka 2/3 så att den kan rullas ihop och förslutas ordentligt.
Skölj av illaluktande matrester, ex räkskal, i kallt vatten. Lägg lite hushållspapper (utan färgtryck) eller tidningspapper i botten av påsen, det suger upp extra fukt. 

Använd inte en plastpåse runt matavfallspåsen, ta hellre två stycken matavfallspåsar. Vanliga plast- eller papperspåsar får absolut inte läggas i kärlet för matavfall eftersom de inte är komposterbara och ställer till med problem i rötningsprocessen. Om matavfall står luftigt blir det mindre blött och det luktar mindre. Därför gör man sig själv en otjänst om man lägger matavfallspåsen i en plastpåse/hink och lägger ett lock över matavfallet. Papperspåsen hjälper också matavfallet att hålla sig torrare jämfört med om det ligger i en plastpåse. 

Låt kaffefiltret få droppa klart innan ni lägger det i matavfallspåsen. Torka av stekfettet i pannan med ofärgat hushållspapper och lägg det i matavfallspåsen. Hushållspappret suger dessutom upp lite extra fukt. Fett kan göra att påsen ser lite genomskinlig ut. Det innebär inte att den håller på att gå sönder.

Läs vidare på: www.svoa.se/matavfall

Farligt avfall

Detta är avfall som är farligt för miljö och människa. Lämna det till miljöstationerna som finns på vissa bensinstationer. Vissa färghandlare tar emot sådana produkter som de säljer. OBS: Spola inte ner detta avfall i avloppet. Exempel på farligt avfall:

 • Färg-, lack- och limrester
 • Lösningsmedel, t.ex. thinner, lacknafta, penseltvätt, bensin, terpentin, fotogen, T-sprit, aceton
 • Bilbatterier
 • Diverse oljor, t.ex. spill-, smörj- och motorolja
 • Fotokemikalier, t.ex. framkallare och fix
 • Rengöringsmedel, t.ex. silverputs, kalkborttagare, polish, blekmedel, golv- och ugnsrengöringsmedel och fläckborttagningsmedel
 • Bekämpningsmedel, t.ex. insektsspray, ogräsmedel och träskyddsmedel
 • Diverse kemikalier, t.ex. batterisyra, saltsyra, fosforsyra, ammoniak, lut och kalklösare
 • Kvicksilverhaltigt material, t.ex. äldre febertermometrar
 • Sprayburkar som inte är helt tomma

Mediciner

Överblivna läkemedel bör lämnas in till apoteket och inte kastas i toaletten eller i hushållssoporna. Kontakta närmaste Apotek för mer information. 

Batterier

I grovsoprummet finns kärl för batterier - alla slags batterier förutom knappcellsbatterier och uppladdningsbara batterier, de återlämnas till inköpsstället.

Tidningar

OK: Dags- och veckotidningar, telefonkataloger, trycksaker/reklamblad, vanligt skrivpapper

EJ: Böcker, kartonger, kuvert (hushållsavfall)

Papper (kartonger av olika slag)

I kärlen för papper lämnar du förpackningar som till minst hälften består

av papper. Rengör vid behov förpackningen och vik ihop den. Du kan även lägga mindre förpackningar i större så tar de mindre plats både för dig och återvinningsstationen.

OK: Flingpaket, tvättmedelsförpackningar, papperspåsar, omslagspapper, pastapaket, mjölk- och juiceförpackningar, sockerpåsar, hundmatsäckar, bärkassar i papper, blompapper, presentpapper, skokartonger, toarullar, wellådor till apparater, bokomslag

EJ: Tidningar, broschyrer, reklamblad, kontorspapper och andra pappersprodukter som inte är förpackningar, kuvert (hushållsavfall)

Glas (färgat och ofärgat)

Det finns olika kärl för färgat respektive ofärgat glas. De ska vara tomma och ursköljda. Ta bort kapsyler och lock av plast och metall och lägg dem i respektive insamlingskärl.

OK: Glasflaskor, glasburkar, vin- och spritflaskor

EJ: Porslin, keramik, glödlampor, speglar, dricksglas, plexiglas, kristallglas (alla dessa exempel är grovavfall), 33 & 50 cl dryckesflaskor med pant (lämnas i butik)

Metall

Förpackningarna ska vara rena, torra och tomma. Öppna gärna botten på konservburkarna om det går och platta till dem. Plastpåsar med aluminiumskikt, t.ex. en chips- eller kaffepåse, testar du genom att knyckla ihop förpackningen. Behåller den formen av en boll, består den mest av metall och sorteras som metallförpackning. Vecklar den ut sig, består den mest av plast och sorteras som mjuk plastförpackning.

OK: Konservburkar, metallock, metallkapsyler, aluminiumfolie och -formar, tomma sprayburkar, tuber, dryckesburkar utan pant, penseltorra färgburkar, värmeljusbehållare, folie på matbehållare (t.ex. crème fraiche, leverpastej), skruvkorkar

EJ: Metallskrot (grovavfall), VVS-detaljer (grovavfall), elektronik och elartiklar (grovavfall), stekpannor (grovavfall), skruvar (grovavfall) och annat som inte är förpackningar (grovavfall), dryckesburkar med pant (lämnas i butik), burkar med färgrester (farligt avfall), lim (farligt avfall), lösningsmedel (farligt avfall), sprayburkar som inte är helt tomma (farligt avfall), metalliknande påsar som innehåller mer mjukplast eller papper (se knyckeltest tidigare i detta stycke).

Hårdplast

Förpackningarna ska vara rena, torra och tomma. Skruva av korkar och lock.

OK: Ketchupflaskor, saftdunkar, plastkorkar, plastlock, plastburkar, plastdunkar, små hinkar (t.ex. för sylt), plastflaskor.

EJ: Folie, snören, de delar av förpackningen som inte består av plast, plastleksaker (grovavfall), plastmöbler (grovavfall), tvättkorgar (grovavfall), produkter som inte är förpackningar (grovavfall), plastflaskor med pant (lämnas i butik), stora förpackningar som inte går ner i behållaren (grovavfall).

Mjukplast

Plastpåsar med aluminiumskikt, t.ex. en chips- eller kaffepåse, testar du genom att knyckla ihop den. Behåller den formen av en boll, består den mest av metall och sorteras som metallförpackning. Vecklar den ut sig, består den mest av plast och sorteras som mjuk plastförpackning.

Exempel: Bärkassar, plastpåsar, refillpaket, plastfolie och -film, innerpåsar i t.ex. müslipaket, frigolit.

Grovsopor

Föreningen har ett grovsoprum som vi delar med grannföreningarna. Detta ligger längst ner i Olof Dalins väg 20. Grovsoprummet är tillgängligt mellan kl 07:00 och 22:00.

För allas trevnad samt för att föreningen ska slippa onödiga kostnader är det mycket viktigt att vi alla hjälps åt med att hålla ordning i soprummen och lägger saker där de ska ligga.

Grovsopor är, per definition, allt överflödigt löst från hemmet som inte utgör hushållsavfall. Endast sådant som kommer från hem inom vårt bostadsområde får avlämnas i grovsoprummet. Följande begränsningar finns dock:

 • Byggnadsmaterial av olika slag inklusive, garderober, köksskåp och diskbänkar, liksom hushållsmaskiner som kyl, frys, spis, torktumlare, disk- och tvättmaskin utgör inte grovsopor och får inte lämnas i grovsoprummet.
 • Färg, inklusive färgburkar med färgrester, kemikalier, lösningsmedel med mera får inte heller lämnas i grovsoprummet.
 • Allt som har med bil och båt att göra (dunkar, däck, bilbatterier, säten med mera) omfattas inte heller av vårt avtal med avfalls entreprenören och får därför inte lämnas i grovsoprummet.

Var och en måste själv ordna så att det som inte får lämnas i grovsoprummet i stället kommer till återvinningsstation, exempelvis till den i Östberga.

Grovsoporna skall sorteras enligt anvisningar i grovsoprummet. Kartonger skall plattas till/skäras isär och staplas sammanpressade i de särskilda häckarna för kartong. Ju mer vi kan minska volymen desto lägre blir våra kostnader! Här följer några förtydligande gällande avfallet.

Elavfall

Saker som drivits med sladd eller batteri, t.ex. diverse småapparater såsom klockor, leksaker, hushållsapparater och verktyg; ljuskällor såsom glödlampor, lågenergilampor, lysrör och armaturer; eltillbehör såsom sladdar och uttag; IT-, audio- och videoutrustning såsom TV, video, radio, stereo, datorer och kameror.

Icke brännbart grovavfall

Hit räknas saker som är av metall, porslin, keramik, gips, spegelglas, verktyg, persienner, dricksglas, plexiglas, kristallglas och diverse blandmaterial såsom resårmadrasser.

Brännbart grovavfall

Hit räknas saker av trä (t.ex. möbler, pall och emballage), plast, gummi, frigolit och papper.

Index för källsortering

Förpackning

Sorteras som

Affischrulle

Papper

Aluminiumfolie (t.ex. leverpastej, mjukost, youghurt)

Metall

Aluminiumform

Metall

Bag-in-box, vinkartong, -låda, -påse med tapp

Papper

Bakform, folie

Metall

Bakform, papper

Papper

Bananlåda

Papper

Blompapper

Papper

Bärkasse, papper

Papper

Cellofan

Mjukplast (hushållsavfall)

Chipspåse, papper

Papper

Chipspåse, plast

Mjukplast (hushållsavfall)

Chokladkakspapper

Papper

Cigarettask (utan plasthölje och folie)

Papper

Dunk, plast

Hårdplast

Engångsservis, metall

Metall

Engångsservis, papper

Papper

Engångsservis, plast

Hårdplast

Engångsglas/mugg, plast

Hårdplast

Engångsglas/mugg, papper

Papper

Frigolit

Mjukplast (hushållsavfall)

Färgburk, metall

Metall

Färgburk, plast

Hårdplast

Glasburk, färgad

Färgat glas

Glasburk, ofärgad

Ofärgat glas

Glasflaska, ej pant, färgad

Färgat glas

Glasflaska, ej pant, ofärgad

Ofärgat glas

Grillkycklingpåse

Papper

Hushållspappersrulle

Papper

Juiceförpackning

Papper

Kakburk, metall

Metall

Kapsyl, metall

Metall

Kartong (t.ex. pasta, ägg, vin)

Papper

Konservburk

Metall

Kort, plast

Hårdplast

Köttråg, frigolit

Mjukplast (hushållsavfall)

Lock, metall

Metall

Lock, plast

Hårdplast

Metallhandtag från hinkar

Metall

Medicinkarta för tabletter

Metall

Mjölkförpackningar

Papper

Omslagspapper

Papper

Papperspåse (t.ex. mjöl, godis, socker)

Papper

Plastburk (t.ex. keso, crème fraiche)

Hårdplast

Plastflaska, ej pant

Hårdplast

Plastflaska (t.ex. schampoo, ketchup, diskmedel)

Hårdplast

Plastfolie

Mjukplast (hushållsavfall)

Plastpåse (t.ex. bärkasse, fryspåse, brödpåse)

Mjukplast (hushållsavfall)

Presentpapper/julpapper

Papper

Skumplast

Mjukplast (hushållsavfall)

Smörask, pappersdelen

Papper

Smörask, plastdelen

Hårdplast

Snusdosa, lös

Papper

Snusdosa, portion

Hårdplast

Snusdosa, lock

Hårdplast

Sprayburk, tom, metall

Metall

Sprayburk, tom, plast

Hårdplast

Stålband

Metall

Sugrör

Mjukplast (hushållsavfall)

Sylthink

Hårdplast

Toalettpappersrulle

Papper

Tub, plast (Låt korken vara kvar!)

Mjukplast (hushållsavfall)

Tub, metall (Låt korken vara kvar!)

Metall

Vakuumförpackning (t.ex. för ost, korv, färsk pasta)

Mjukplast (hushållsavfall)

Vadderat kuvert

Papper

Vitaminrör/medicinrör

Metall

Wellpapp

Papper

Värmeljushållare

Metall

Öl- och läsktråg

Papper