Föreningen har ett sop- och återvinningsrum på markplan i varje hus, där våra medlemmar kan slänga hushållssopor och källsortera avfall för återvinning. Det finns även ett grovsoprum på markplan i hus 20 där våra medlemmar kan slänga vissa typer av grovavfall. Detta grovsoprum delas med grannföreningarna i området och är tillgängligt mellan kl 07:00 och 22:00.
Nedan följer råd och instruktioner för hur olika typer av avfall ska sorteras och återvinnas. För allas trevnad samt för att föreningen ska slippa onödiga kostnader är det mycket viktigt att vi alla hjälps åt med att hålla ordning i soprummen och att respekterar att vissa typer av avfall inte kan slängas i något av våra soprum, utan måste forslas bort till en återvinningscentral.
Sortera alltid ut farligt avfall, el- och grovavfall så att det inte slängs bland hushållssoporna. Tänk på att knyta ihop soppåsen väl, låta blöta sopor rinna av innan de läggs i påsen, och på att förpacka vassa saker noga för att undvika skador.
Genom matavfallsåtervinning gör vi en viktig miljöinsats eftersom matresterna omvandlas till biogas och biogödsel.
Använd påshållaren som finns i lägenheten/fås av oss. Den gör att luften kan cirkulera kring matavfallet så att det torkar. Torrt matavfall luktar mindre. Påshållarens kanter är till för att säkra att det finns en luftspalt mellan andra sorteringskärl och påsen så att den står luftigt. Hållaren kan hängas på insidan av skåpsluckan, sättas tillsammans med andra sorteringslösningar i utdragbara lådor eller ställas direkt på golvet i diskbänksskåpet. Låt blött matavfall rinna av i vasken och använd exempelvis en vaskskrapa för att ta upp det.
Underlätta för er själva och torrskala exempelvis lök, potatis och morötter direkt i påsen. Vik ner påsens kant så får ni en stabilare öppning. Det blir mindre kladd eftersom risken att matresterna råkar hamna utanför påsen minskar. Byt påse ungefär var tredje dag, men fyll inte påsen till mer än cirka 2/3 så att den kan rullas ihop och förslutas ordentligt. Skölj av illaluktande matrester, ex räkskal, i kallt vatten. Lägg lite hushållspapper (utan färgtryck) eller tidningspapper i botten av påsen, det suger upp extra fukt.
Använd inte en plastpåse runt matavfallspåsen, ta hellre två stycken matavfallspåsar. Vanliga plast- eller papperspåsar får absolut inte läggas i kärlet för matavfall eftersom de inte är komposterbara och ställer till med problem i rötningsprocessen. Om matavfall står luftigt blir det mindre blött och det luktar mindre. Därför gör man sig själv en otjänst om man lägger matavfallspåsen i en plastpåse/hink och lägger ett lock över matavfallet. Papperspåsen hjälper också matavfallet att hålla sig torrare jämfört med om det ligger i en plastpåse.
Låt kaffefiltret få droppa klart innan ni lägger det i matavfallspåsen. Torka av stekfettet i pannan med ofärgat hushållspapper och lägg det i matavfallspåsen. Hushållspappret suger dessutom upp lite extra fukt. Fett kan göra att påsen ser lite genomskinlig ut. Det innebär inte att den håller på att gå sönder. Läs vidare på: www.svoa.se/matavfall.
Tidningar
I kärlet för tidningar kan man slänga dags- och veckotidningar, telefonkataloger, trycksaker/reklamblad och vanligt skrivpapper.
Böcker och kartonger ska slängas som grovsopor. Kuvert slängs som hushållsavfall.
I kärlen för papper lämnar du förpackningar som till minst hälften består av papper. Rengör vid behov förpackningen och vik ihop den. Du kan även lägga mindre förpackningar i större så tar de mindre plats både för dig och återvinningsstationen.
Exempel på kartonger är: flingpaket, tvättmedelsförpackningar, papperspåsar, omslagspapper, pastapaket, mjölk- och juiceförpackningar, sockerpåsar, hundmatsäckar, bärkassar i papper, blompapper, presentpapper, skokartonger, toarullar, wellådor till apparater, bokomslag
Större kartonger bör slängas i grovsoprummet.
Det finns olika kärl för färgat respektive ofärgat glas. Allt glas ska vara rengjort eller ursköljt innan det slängs. Ta bort kapsyler och lock av plast och metall och lägg dem i respektive insamlingskärl.
Porslin, keramik, glödlampor, speglar, dricksglas, plexiglas och kristallglas slängs i grovsoprummet. Pantburkar lämnas i butik.
Metallförpackningar ska vara rena, torra och tomma när de slängs. Öppna gärna botten på konservburkarna om det går och platta till dem. Plastpåsar med aluminiumskikt, t.ex. en chips- eller kaffepåse, testar du genom att knyckla ihop förpackningen. Behåller den formen av en boll, består den mest av metall och sorteras som metallförpackning. Vecklar den ut sig, består den mest av plast och sorteras som sådant.
OK: Konservburkar, metallock, metallkapsyler, aluminiumfolie och -formar, tomma spray- och färgburkar, tuber, dryckesburkar utan pant, och folie på matbehållare.
EJ: Metallskrot, VVS-detaljer, elektronik och elartiklar, stekpannor, skruvar och annat som inte är förpackningar ska slängas i grovsoprummet. Pantburkar ska lämnas i butik. Burkar med färgrester, lim, lösningsmedel, och sprayburkar som inte är helt tomma ska lämnas på återvinningsstation som farligt avfall.
Förpackningarna ska vara rena, torra och tomma. Skruva av korkar och lock.
OK: Plastpåsar, refill-paket, plastfolie och -film, innerpåsar i t.ex. müslipaket, frigolit, plastflaskor, plastburkar, plastdunkar, plastkorkar och plastlock.
EJ: Plastleksaker, plastmöbler, tvättkorgar och andra produkter av plast som inte är förpackningar eller går ner i behållaren ska slängas i grovsoprummet. Plastflaskor med pant ska lämnas i butik.
Grovsopor är, per definition, allt överflödigt löst från hemmet som inte utgör hushållsavfall. Endast sådant som kommer från hem inom vårt bostadsområde får avlämnas i grovsoprummet. Ju mer vi kan minska volymen desto lägre blir föreningens kostnader för sophämtning. Det är viktigt att sortera rätt och informera sig om vad som får kastas i kärlen (läs på skyltarna). Kärlen får inte fyllas över kanten, långa föremål måste kapas de ska ej sticka ut över kanten, tunga föremål får ej läggas i kärlen. Är kärlet fullt får inga lösa föremål lämnas på golvet eller överfylla kärlen och trycka till, detta resulterar i att de går sönder och nya behöver införskaffas till en kostnad. Alla medlemmar som använder grovsoprummet behöver hjälpa till att städa så vi kan hålla det snyggt.
Grovsoprummet är ett grovsoprum och inte en återvinningscentral. Det är inte tillåtet att slänga sopor från sitt lantställe i grovsoprummet, eller vid renovering av lägenhet att slänga garderober, skåpluckor, golv, bänkskivor, duschväggar eller annat i soprummet skaffa i stället en Big bag eller liknande som tar hand om detta, eller åk till återvinningscentralen. Lastpallar får inte kastas i grovsoprummet, och inga fler bokhyllor får ställas in.
Skulle soprumsdörren av någon anledning inte gå att öppna får soporna inte lämnas utanför dörren! Det är inte tillåtet att luta föremål mot den yttre fasaden vid dörren in till grovsoprummet.
Här nedan följer anvisningar gällande vilka grovavfall som får slängas i grovsoprummet och hur de ska slängas:
Kartonger och wellpapp placeras i de särskilda vagnarna av metall för kartong. Alla kartonger bör plattas till eller skäras isär och staplas sammanpressade för att ta så lite plats som möjligt.
Brännbart och icke brännbart grovavfall slängs i de gröna kärlen i grovsoprummet. Tänk på att kärlen inte får överfyllas, då föreningen får betala extra för sophämtning om avfall sticker upp ur kärlen.
Till brännbart grovavfall räknas saker av trä (t.ex. möbler, pall och emballage), plast, gummi, frigolit och papper.
Till icke brännbart grovavfall räknas saker som är av metall, porslin, keramik, gips, spegelglas, verktyg, persienner, dricksglas, plexiglas, kristallglas och diverse blandmaterial såsom resårmadrasser.
Rensar man sin lägenhets uteplats skall gräs, kvistar och dyligt samlas i en plastpåse/säck och inte slängas löst i kärlen, gäller även för inomhusväxter.
Elavfall slängs i separata gröna kärl i grovsoprummet.
Till elavfall hör saker som drivits med sladd eller batteri, t.ex. diverse småapparater såsom klockor, leksaker, hushållsapparater och verktyg; ljuskällor såsom glödlampor, lågenergilampor, lysrör och armaturer; eltillbehör såsom sladdar och uttag; IT-, audio- och videoutrustning såsom TV, video, radio, stereo, datorer och kameror.
I grovsoprummet finns också ett mindre rött kärl för att källsortera gamla batterier. Här kan man slänga alla slags batterier förutom knappcellsbatterier och uppladdningsbara batterier, de bör återlämnas till inköpsstället.
Vissa typer av avfall får inte slängas i vare sig soprummen eller grovsoprummen, beroende på att de kan vara farliga för hälsa eller miljö eller på att de måste återvinnas på särskilda sätt. Detta gäller för följande typer av avfall, som varje medlem har eget ansvar att forsla bort till återvinningscentral:.
Byggnadsmaterial av olika slag, inklusive garderober, köksskåp och diskbänkar, liksom vitvaror som kyl, frys, spis, torktumlare, disk- och tvättmaskin utgör inte grovsopor och får inte lämnas i grovsoprummet.
Allt som har med bil och båt att göra (dunkar, däck, bilbatterier, säten med mera) omfattas inte heller av vårt avtal med avfallsentreprenören och får därför inte lämnas i grovsoprummet.
Detta är avfall som är farligt för miljö och människa. Lämna det till miljöstationerna som finns på vissa bensinstationer. Vissa färghandlare tar emot sådana produkter som de säljer. OBS: Spola inte ner detta avfall i avloppet. Läs mer på Stockholm Vatten och Avfall (www.svoa.se) om var detta kan lämnas.
Exempel på farligt avfall:
Överblivna läkemedel bör lämnas in till apoteket och inte kastas i toaletten eller i hushållssoporna. Kontakta närmaste Apotek för mer information.
Förpackning | Sorteras som |
---|---|
Affischrulle | Papper |
Aluminiumfolie (t.ex. leverpastej, mjukost, yoghurt) | Metall |
Aluminiumform | Metall |
Bag-in-box, vinkartong, -låda, -påse med tapp | Papper |
Bakform, folie | Metall |
Bakform, papper | Papper |
Bananlåda | Papper |
Blompapper | Papper |
Bärkasse, papper | Papper |
Cellofan | Plast |
Chipspåse, papper | Papper |
Chipspåse, plast | Plast |
Chokladkakspapper | Papper |
Cigarettask (utan plasthölje och folie) | Papper |
Dunk, plast | Plast |
Engångsservis, metall | Metall |
Engångsservis, papper | Papper |
Engångsservis, plast | Plast |
Engångsglas/mugg, plast | Plast |
Engångsglas/mugg, papper | Papper |
Frigolit | Plast |
Färgburk, metall | Metall |
Färgburk, plast | Plast |
Glasburk, färgad | Färgat glas |
Glasburk, ofärgad | Ofärgat glas |
Glasflaska, ej pant, färgad | Färgat glas |
Glasflaska, ej pant, ofärgad | Ofärgat glas |
Grillkycklingpåse | Papper |
Hushållspappersrulle | Papper |
Juiceförpackning | Papper |
Kakburk, metall | Metall |
Kapsyl, metall | Metall |
Kartong (t.ex. pasta, ägg, vin) | Papper |
Konservburk | Metall |
Kort, plast | Plast |
Köttråg, frigolit | Plast |
Lock, metall | Metall |
Lock, plast | Plast |
Metallhandtag från hinkar | Metall |
Medicinkarta för tabletter | Metall |
Mjölkförpackningar | Papper |
Omslagspapper | Papper |
Papperspåse (t.ex. mjöl, godis, socker) | Papper |
Plastburk (t.ex. keso, crème fraiche) | Plast |
Plastflaska, ej pant | Plast |
Plastflaska (t.ex. schampoo, ketchup, diskmedel) | Plast |
Plastfolie | Plast |
Plastpåse (t.ex. bärkasse, fryspåse, brödpåse) | Plast |
Presentpapper/julpapper | Papper |
Skumplast | Plast |
Smörask, pappersdelen | Papper |
Smörask, plastdelen | Plast |
Snusdosa, lös | Papper |
Snusdosa, portion | Plast |
Snusdosa, lock | Plast |
Sprayburk, tom, metall | Metall |
Sprayburk, tom, plast | Plast |
Stålband | Metall |
Sugrör | Plast |
Sylthink | Plast |
Toalettpappersrulle | Papper |
Tub, plast (Låt korken vara kvar!) | Plast |
Tub, metall (Låt korken vara kvar!) | Metall |
Vakuumförpackning (t.ex. för ost, korv, färsk pasta) | Plast |
Vadderat kuvert | Papper |
Vitaminrör/medicinrör | Metall |
Wellpapp | Papper |
Värmeljushållare | Metall |
Öl- och läsktråg | Papper |